Goedemiddag, wij zijn vandaag geopend van 8:30 - 17:30

Belastingvrije schenking huis volgend jaar fors omlaag

2 minuten leestijd

Wil je als ouder graag je kind een duwtje in de rug geven bij de aanschaf van een koopwoning? Dan kan dit op dit moment nog voor €106.671 belastingvrij. Met de ingang van 1 januari 2023 wordt de mogelijkheid voor een belastingvrije schenking voor een aankoop van een woning echter flink verlaagd. Het maximale bedrag van €106.671 zal ingeperkt worden naar €27.231. Vanaf 2024 wordt het belastingvrij schenken voor een woning volledig afgeschaft.

Belastingvrije schenking huis volgend jaar fors omlaag

Afschaffing schenkingsvrijstelling 2024

Het afschaffen van het belastingvrij schenken van geld voor een koopwoning is in navolging van de nieuwe afspraken uit het coalitieakkoord. De schenkingsvrijstelling zou de ongelijkheid op de startersmarkt vergroten. Kinderen met welvarende ouders hebben hiermee een grotere voorsprong op de aankoop van een woning in vergelijking met kinderen zonder vermogende ouders. Bovendien drijft de schenking van welvarende ouders aan kinderen de huizenprijzen steeds verder omhoog. Reden voor een oproep van diverse politieke partijen om belastingvrij schenken aan banden te leggen. Aanvankelijk was de wens om de afschaffing in 2023 in te voeren. Dit was door technische mankementen bij de Belastingdienst echter niet mogelijk. Met het afschalen van het schenkbedrag in 2023 en de afschaffing in 2024, is er een middenweg gevonden.

Wat betekent dit voor jou?

Sta je op het punt om je kind te helpen bij de aanschaf van een koopwoning? En wil je graag meer weten over de schenkingsvrijstelling en de veranderingen die komend jaar plaatsvinden? Onze adviseurs helpen je graag verder!

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Open duidelijk en eerlijk advies. Doordat hij werkt met vele aanbieders kan hij een voorstel uitbrengen die bij je past. "

Annemieke

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.71%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.