Goedemiddag, wij zijn vandaag geopend van 8:30 - 17:30

Bezichtiging droomhuis: 5 essentiële vragen

2 minuten leestijd

Genoeg slaapkamers? Check. Ruime keuken mét kookeiland? Check. Tuin op het zuiden? Check.

Eindelijk! Na vele uren te hebben gezocht en vergeleken op Funda, heb je eindelijk je droomhuis gevonden. Time for the next step: het plannen van een bezichtiging. Naast dat het een spannend en leuk moment is, is het ook een moment waarop je alert en voorbereid moet zijn. Vooral als starter kan het overweldigend zijn, gezien de vele zaken waar je op moet letten. Daarom hebben wij wat tips voor je klaar staan: lees verder voor 5 essentiële vragen die je moet stellen tijdens een bezichtiging.

Bezichtiging droomhuis: 5 essentiële vragen

Goede voorbereiding is het halve werk

Een keukenkastje opentrekken en een badkamerkraan laten lopen tijdens een bezichtiging: zeker doen. Plof eens neer op de bank, kijk uit het raam: wat voor uitzicht heb je? Ga eens zitten aan de eettafel, zie je jezelf er al wonen? Een huis moet je een goed gevoel geven. Het stellen van kritische vragen kan je daarbij helpen. Zo kunnen bepaalde twijfels weggenomen worden of bepaalde vermoedens juist worden bevestigd. Daarnaast kan deze informatie jouw onderhandelingspositie versterken. Wees daarom goed voorbereid en neem deze vragen eventueel mee naar je volgende bezichtiging!

#1: Waarom wordt de woning verkocht?

Dit kan een tal van redenen hebben: de verkoper emigreert voor zijn baan naar het buitenland, in verband met een echtscheiding, of juist gezinsuitbreiding.. Maar bijvoorbeeld ook doordat de buurt niet als kindvriendelijk wordt ervaren of door gebreken aan de woning. Dit is waardevolle informatie voor jouw eventuele onderhandeling.

#2: Hoe lang staat het huis al te koop?

Het antwoord op deze vraag geeft je inzicht in de mogelijkheden om eventueel te onderhandelen in de prijs. Staat de woning al bijna een jaar te koop? Dan is er wellicht meer onderhandelingsruime dan voor een woning die net twee dagen op de markt is gezet.

#3: Heeft de verkoper al een nieuwe woning op het oog?

Indien de verkoper al een andere woning heeft gekocht kun je er van uit gaan dat de verkoop binnen een korte termijn plaats moet vinden. Dit is voor jou belangrijke informatie, wellicht moet je zelf ook nog je eigen woning verkopen of heb je te maken met een opzegtermijn van je huurwoning. Vraag naar de gewenste passeerdatum en hoe strikt de verkopers zich hieraan vasthouden.

#4: Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten van de woning?

Een nieuwbouwwoning vereist vaak minder onderhoud dan een woning uit de jaren ’30. Maar dit is ook sterk afhankelijk van de huidige eigenaren en hoe goed ze de woning hebben onderhouden. Wat hebben ze de afgelopen jaren allemaal verricht aan onderhoud en wat zijn eventueel terugkomende kosten waar je op kunt rekenen? Waardevolle informatie voor je onderhandeling!

#5: Hoe is de buurt en wie zijn de buren?

Hoe hebben de huidige eigenaren de buurt en hun buren ervaren? Wat kan de makelaar vertellen over de specifieke buurt en voorzieningen? Mocht je bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding denken vraag dan naar hoe kindvriendelijk de buurt is, de schoolvoorzieningen en eventuele speeltuinen of parken. Ook niet geheel onbelangrijk: wie worden je nieuwe buren? Vaak heeft de makelaar deze informatie bij de hand.

Zo zijn er nog tal andere vragen te bedenken die je kunnen helpen bij het maken van je keuze voor een woning, maar we hopen dat deze 5 je al een eind op weg helpen. Mocht je meer tips en tricks willen ontvangen voor je je droomwoning gaat bezichtigen? Neem gerust contact met ons op zodat een van onze adviseurs je voor die belangrijke bezichtiging kan klaarstomen!

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Ik beveel HypothekenUnie iedereen aan vanwege de uiterst zorgvuldige werkwijze en duidelijke uitleg ook voor diegene waarvoor dit geen dagelijkse bezigheden zijn . Een hypoteek sluit je tenslotte niet iedere dag af . "

J Dirckx

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.45%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.