Goedemiddag, wij zijn vandaag geopend van 8:30 - 17:30

Hypotheek en studieschuld: (on)mogelijke combinatie?

2 minuten leestijd

Je hebt je studentenleven achter je gelaten en je bent toe aan het zetten van de volgende stap: het kopen van je eigen huis. Maar je hebt een studieschuld, kan dit dan wel? We leggen je graag uit hoe het precies zit en waar je op moet letten bij het zetten van deze stap.

Hypotheek en studieschuld: wat is mogelijk?

Fabel of feit?

Laten we de brandende vraag maar meteen beantwoorden: is het mogelijk om een hypotheek te krijgen met een hypotheekschuld? De antwoord hierop is: ja. De studieschuld wordt natuurlijk wel meegewogen in de berekening van jouw maximale hypotheek, maar dit maakt het niet perse onmogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Weging van studieschuld

Hoe zwaar jouw studieschuld meeweegt in de berekening hangt af of je nog onder het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015) of het nieuwe leenstelsel (ná 1 juli 2015) valt.
Voor het oude leenstelsel geldt dat er 0,75% over de oorspronkelijke schuld wordt berekend en dit bedrag word gecorrigeerd op jouw inkomen. Voor het nieuwe leenstelsel is dit percentage een stuk lager, namelijk 0,45%.

Rekenvoorbeeld

Stel je voor dat je een studieschuld hebt volgens het oude leenstelsel van totaal €10.000. Het maandelijks bedrag wat je aflost aan DUO bedraagt €75 (€75 = 0,75% van €10.000). Bij een inkomen van €30.000 zou je met studieschuld een hypotheek kunnen afsluiten van € 114.828,- (ex starterslerslening) op basis van een toetsrente van 2,01%. Zonder studieschuld zou dit bedrag € 135.091,- (ex starterslening) zijn. 

(Gedeeltelijk) afgelost? 

Mocht je een deel van je studieschuld al hebben afgelost, heeft dit helaas geen positief effect op je hypotheekaanvraag. Voor de hypotheekberekening dient namelijk de volledige oorspronkelijk hoofdsom meegenomen te worden. Het is daarom verstandig om verschillende berekeningen te (laten) maken wat in jouw situatie verstandig is om te doen, zo kan het soms baten om de volledige studieschuld af te lossen vóór je een hypotheekaanvraag doet. 

Ben je benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor jou? Wij berekenen deze graag vrijblijvend voor je

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Uitstekende dienstverlening. Wat bij reguliere hypotheek adviseurs moeilijk is maken zij waar !!! "

Patricia Coolen

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.71%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.