Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Tips and tricks: profiteren van de historisch lage hypotheekrente

3 minuten leestijd

Zoals je misschien voorbij hebt zien komen in verschillende nieuwsberichten: de hypotheekrente is aan het stijgen. De historisch lage rente: hoe lang blijft deze nog zo historisch laag? En moet ik hier actie op ondernemen? Voor elke consument is dit antwoord natuurlijk anders, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Ben je benieuwd naar wat de mogelijkheden voor jou zijn om te profiteren van deze lage rentestand, lees dan vooral verder.

Wie als huiseigenaar van de huidige en lage hypotheekrente wilt profiteren, kan grofweg kiezen uit vier smaken:

Hetgeen hierboven beschreven behoort tot de “traditionele” mogelijkheden om je hypotheekrente te verlagen. Voor veel consumenten zit hier een passende oplossing tussen. Maar wij zouden HypothekenUnie niet zijn als wij niet een dosis kennis en creativiteit toe zouden voegen aan de bestaande opties! Lees daarom hieronder vier andere, wellicht niet vaak benoemde, mogelijkheden waarmee je ook kunt profiteren van de lage rentestand.

Profiteren van de historisch lage hypotheekrente

Los af en leen weer terug

Op vrijwel iedere hypotheek kun je jaarlijks boetevrij een bepaald percentage aflossen. Wanneer je vlak vóór en na 1 januari twee keer volledig boetevrij aflost heb je vaak 20% tot 40% van je hypotheek afgelost. Dit bedrag kun je vervolgens weer terug lenen tegen de lagere, actuele rente. Let wel op: je wordt opnieuw getoetst op inkomen en dat moet uiteraard haalbaar zijn.

Leen en los weer af

Ook kun je andersom te werk gaan: eerst bijlenen en vervolgens weer aflossen op de delen met een hoge hypotheekrente. Bij deze optie geldt ook dat je inkomen hoog genoeg moet zijn om de extra hypotheek te kunnen dragen.

Controleer de rente-opslagen

Koop je een huis, dan is de hypotheek vaak bijna even hoog als de waarde van het huis. Dit heeft invloed op de hypotheekrente die de bank jou aanbiedt. Hierbij geldt: hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de rente-opslag. Zodra je huis in waarde stijgt of je gaat aflossen, daalt deze verhouding en kan de opslag verlagen of zelfs vervallen en kan deze optie dus interessant voor je zijn: in sommige gevallen kan het bijna 1 procentpunt rente per jaar schelen. Eventuele bijkomende kosten zijn hierbij taxatiekosten.

Maak gebruik van opbouwproducten

Heb je vóór 2013 een huis gekocht? Dan is de kans groot dat een gedeelte van je hypotheek een bankspaar- of beleggingshypotheek betreft. Hiermee bouw je een stukje vermogen op om je hypotheek mee af te lossen, sinds 2017 is de regelgeving op dit vlak versoepeld en bestaat de mogelijkheid om het opgebouwde bedrag tussentijds af te lossen en daarmee je hypotheek, en rente, te laten dalen. Denk hierbij wel altijd na welke gevolgen dit heeft voor je restschuld aan het einde van de looptijd van de hypotheek.

Benieuwd of een van de bovenstaande mogelijkheden een passende oplossing is voor jouw situatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin we dit voor jou inzichtelijk kunnen maken!

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" De adviseur en het team van de HypothekenUnie hebben ons naar alle tevredenheid geholpen! Gegeven uitleg was altijd duidelijk en waar dat niet het geval was werd het verduidelijkt op een manier dat we konden bevatten. Alle vragen werden snel en duidelijk beantwoord of door de adviseur of door een andere medewerker. Deze medewerkers waren duidelijk ook op de hoogte van de details en de materie gezien alle vragen vrijwel meteen beantwoord konden worden. Het aanbod lijkt ons zeer correct en de hypotheek vorm waar we uiteindelijk op uitgekomen zijn zoude we zelf niet zomaar gevonden hebben. Ook als de marktvoorwaarden zoals ze op dit moment staan zouden veranderen zal het hoogstwaarschijnlijk nog altijd voordeliger uitkomen dan de standaard vorm die wij zelf voor ogen hadden. In het kort zijn we uitstekend geholpen door een team met kennis dat binnen de kortste tijd ook reactie had op gebeurtenissen of vragen! "

Eric

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.45%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.