Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Hypotheek ophogen

Heb je een bestaande hypotheek en overweeg je bijvoorbeeld om je woning te verbouwen? Of wil je de overwaarde van je woning kunnen investeren in bijvoorbeeld een tweede woning voor de verhuur? In veel gevallen biedt het ophogen van je hypotheek de oplossing en zijn er meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt. Hoe dat precies werkt en in welke gevallen je dit kunt realiseren leggen we graag aan je uit.

Woningwaarde en inkomenseis

Twee belangrijke voorwaarden aan het ophogen van je hypotheek zijn de woningwaarde en het toetsinkomen. Voorbeeld: je hebt een hypotheek van €250.000,- en je woning wordt getaxeerd op €300.000,-. Daarnaast heb je een inkomen van €50.000 en je partner €35.000,-. Met dit inkomen en deze woningwaarde zou je maximaal €50.000,- (excl. energiebesparende voorzieningen) kunnen ophogen. Echter als de woningwaarde slechts €260.000,- bedraagt, kun je ook maar maximaal tot dit bedrag ophogen.

Hetzelfde geldt ook voor het inkomen, stel dat je maximaal €270.000,- kunt lenen op basis van je inkomen, maar de taxatiewaarde bedraagt €300.000,- kun je maar maximaal €2.000,- ophogen. Kort gezegd: deze twee factoren, het toetsinkomen en de woningwaarde, bepalen de maximale ophoging van je hypotheek. 

Verbouwen

Het merendeel van de huiseigenaren die zijn of haar hypotheek wenst op te hogen wil dit gebruiken voor een verbouwing. Bij dit soort aanvragen mag er vaak gerekend worden met een taxatiewaarde ná verbouwing. De lening valt in de meeste gevallen dan ook in Box 1 en is dus gewoon fiscaal aftrekbaar, met andere woorden: je hebt recht op hypotheekrenteaftrek. Scheelt weer in de maandlasten! Een belangrijk kenmerk van een ophoging voor verbouwing is dat het geld vaak wordt gestort in een bouwdepot, daaruit kun je vervolgens alle kosten voldoen van de verbouwing. 

Box 3: ter vrije besteding

Door je hypotheek op te hogen maar het geld niet te gebruiken voor (de verbetering van) de eigen woning valt het gedeelte wat je ophoogt in Box 3. Dit betekent dat het recht op hypotheekrenteaftrek komt te vervallen en je het geld ter vrije besteding mag gebruiken. Bijvoorbeeld om nieuwe meubels of een auto te kopen, maar ook om een vakantie te boeken. 

Investeren

Het investeren in vastgoed valt ook in de categorie Box 3. Je besteedt het geld namelijk niet voor je eigen woning (hoofdverblijf) maar investeert dit in bijvoorbeeld een vakantiewoning of een woning voor de verhuur. Het grote voordeel van dit laatste is dat je ook weer rendement kunt maken door de huurinkomsten. Vooral in deze tijd waarin de rente op de spaarrekening nihil (of zelfs negatief) is, kan dit een interessante optie zijn om rendement te behalen

De voordelen van Hypotheken Unie

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden over het ophogen van je hypotheek? HypothekenUnie is een erkend en onafhankelijk hypotheekadviseur die je vakkundig kan bijstaan wanneer je graag de hypotheek wilt verhogen.

  • Een compleet overzicht van álle verstrekkers;
  • Advies op maat van deskundige en gediplomeerde hypotheekadviseurs;
  • Tegen lage kosten wordt er naar jouw persoonlijke situatie gekeken;
  • Bemiddeling voor zo goed mogelijke voorwaarden;
  • En zo laag mogelijke kosten.

Ophoging in combinatie met oversluiten

Wat we in de praktijk merken is dat in geval van een hypotheekophoging er vaak wordt gekozen om de hypotheek ook over te sluiten. Hiermee profiteer je van de lage rentestand en kun je vaak ook nog eens voordelig de boeterente indien wenselijk meefinancieren. Dit is niet in elke situatie rendabel of passend, maar het is altijd de moeite waard om dit even uit te laten rekenen door je financieel adviseur! Zo weet je zeker dat je hypotheek passend is, nu én in de toekomst. HypothekenUnie kan je daar bij helpen! Je laten adviseren over een hypotheek ophogen? Plan een vrijblijvend gesprek!

1

Wanneer hypotheek ophogen?

2

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor een auto?

3

Kan ik mijn bestaande hypotheek verhogen?

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.59%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Rick Felen Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" De adviseur en het team van de HypothekenUnie hebben ons naar alle tevredenheid geholpen! Gegeven uitleg was altijd duidelijk en waar dat niet het geval was werd het verduidelijkt op een manier dat we konden bevatten. Alle vragen werden snel en duidelijk beantwoord of door de adviseur of door een andere medewerker. Deze medewerkers waren duidelijk ook op de hoogte van de details en de materie gezien alle vragen vrijwel meteen beantwoord konden worden. Het aanbod lijkt ons zeer correct en de hypotheek vorm waar we uiteindelijk op uitgekomen zijn zoude we zelf niet zomaar gevonden hebben. Ook als de marktvoorwaarden zoals ze op dit moment staan zouden veranderen zal het hoogstwaarschijnlijk nog altijd voordeliger uitkomen dan de standaard vorm die wij zelf voor ogen hadden. In het kort zijn we uitstekend geholpen door een team met kennis dat binnen de kortste tijd ook reactie had op gebeurtenissen of vragen! "

Eric

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
  • Korte lijnen: korte doorlooptijd
  • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
  • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
  • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.