Goedemorgen, wij zijn vandaag geopend van 8:30 - 17:30

Wijzigingen hypotheeknormen in 2024: alles wat je moet weten

3 minuten leestijd

In 2024 worden er weer veranderingen doorgevoerd in de hypotheekregels. We zetten de belangrijkste aanpassingen voor je op een rij, zodat je goed voorbereid het nieuwe jaar in gaat. Bij HypothekenUnie helpen we je natuurlijk ook graag verder met advies op maat als je hier specifieke vragen over hebt.

Wijzigingen hypotheeknormen in 2024: alles wat je moet weten

1. Hypotheeknormen worden strikter in 2024

In 2024 staan huizenkopers voor nieuwe uitdagingen met de aangescherpte hypotheeknormen. Door de inflatie worden de leningsmogelijkheden strenger, wat betekent dat je misschien niet zoveel kunt lenen als je had gehoopt. Toch is er een lichtpuntje: loonstijgingen kunnen de situatie verlichten. Veel werknemers kunnen een gemiddelde stijging van 5,2% verwachten, wat de deur opent naar extra leencapaciteit. Mogelijk zelfs tot €10.000 extra. Dit is dus een uitgelezen kans om je financiële plannen te heroverwegen en te kijken wat deze wijzigingen voor jou betekenen. HypothekenUnie helpt je graag om je hypotheekopties te verkennen, zodat je voorbereid bent op de veranderingen die eraan komen.

2. Verhoogde leencapaciteit voor bepaalde groepen

In 2024 zien we interessante wijzigingen in de hypotheekmogelijkheden voor verschillende groepen:

Deze aanpassingen bieden nieuwe mogelijkheden en helpen om de huidige uitdagingen op de huizenmarkt te overbruggen.

3. Energielabel leidend voor de maximale hypotheek 

Het energielabel wordt een sleutelfactor in de hypotheekmarkt. Nieuwe regels maken energiezuinigheid belangrijker dan ooit. Huizen met een gunstig energielabel kunnen rekenen op extra hypotheekmogelijkheden. Afhankelijk van het energielabel van de woning, kun je verschillende extra bedragen lenen:

Ook als je maatregelen treft om je woning te verduurzamen, kun je profiteren van een verhoogde maximale hypotheek. Het doel van deze regelgeving is het stimuleren van energiebesparing en duurzaamheid in de woningmarkt. Het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen kan dus niet alleen bijdragen aan een lagere energierekening, maar ook aan een grotere leencapaciteit voor een hypotheek.

4. Studieschuld en hypotheekbeoordeling

In 2024 zien we belangrijke verschuivingen in de manier waarop studieschulden worden beoordeeld bij het aanvragen van een hypotheek. Deze veranderingen hebben directe gevolgen voor jonge kopers die te maken hebben met studieschulden. De nieuwe regels zorgen ervoor dat de invloed van een studieschuld op de maximale hypotheekcapaciteit anders wordt berekend, wat voor velen positieve gevolgen kan hebben.

Het extra aflossen op je studieschuld kan nu een grotere impact hebben op hoeveel je kunt lenen voor een huis. Voorheen leidde het verminderen van je studieschuld niet altijd tot een hogere hypotheek. Onder de nieuwe regelgeving kan dit echter een belangrijke factor zijn. Dit betekent dat als je actief bezig bent met het aflossen van je studieschuld, dit positief kan bijdragen aan je hypotheekmogelijkheden. Dit biedt nieuwe kansen voor starters op de woningmarkt.

5. Verhoging van de NHG-grens

In 2024 ondergaat de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een belangrijke verhoging. De nieuwe NHG-grens wordt verhoogd van € 405.000 in 2023 naar € 435.000. Als je energiebesparende maatregelen neemt, kan deze grens zelfs stijgen naar € 461.100. Dit betekent dat meer mensen kunnen profiteren van de voordelen van een hypotheek met NHG.

NHG verlaagt ook de hypotheekrente, omdat banken door deze extra zekerheid een lagere rente rekenen. Echter, er zijn wel eenmalige extra kosten verbonden aan NHG, namelijk 0,6% van de hypotheeksom, die uit eigen zak betaald moeten worden. Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar. Belangrijk om te weten is dat wanneer je verhuist naar een huis boven de NHG-grens, je de NHG-hypotheek niet kunt meenemen, wat invloed kan hebben op de rentekorting en de gemaakte kosten.

Haal het beste uit de veranderende hypotheeknormen

Haal alles uit de nieuwe hypotheekregels van 2024. Bij HypothekenUnie begeleiden we je graag met advies op maat. Neem voor een persoonlijke aanpak en duidelijke uitleg contact met ons op. Bel ons op 085-8768993 of mail naar info@hypotheken-unie.nl en ontdek jouw kansen en voordelen in het nieuwe jaar.

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Kundig, persoonlijk, goed geregeld! ***** is kundig en persoonlijk. Hij zoekt de beste deal rekening houdend met je persoonlijke situatie. Omdat ik een eigen bedrijf heb is een en ander niet zo standaard maar hij pakt het perfect op. Zeker een aanrader voor iedereen! "

Anoniem

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.71%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.