Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Duokoop maakt een koopwoning voor starters vaak haalbaar

3 minuten leestijd

De krapte op de woningmarkt maakt het voor bepaalde groepen steeds moeilijker om een woning aan te kopen. Vooral starters hebben het moeilijk. Er is een grote vraag naar starterswoningen onder de NHG-grens van €290.000,-, echter zijn deze type woningen erg schaars. Om je droomwoning te kunnen bemachtigen moet men soms flink in de buidel tasten. Specifiek voor deze groep kan Duokoop een passende oplossing bieden. Je koopt het huis, maar huurt de grond. Waardoor je vaak meer kunt lenen en je misschien nét dat rijtjeshuis kunt kopen in plaats van het appartement.

Meer mogelijkheden met Duokoop

Wat is Duokoop?

Met Duokoop koop je in principe de woning, en huur je de grond waarop deze woning is gebouwd. De grond wordt gekocht door de DNGB (voorheen de Nationale Grondbank) waarna jij deze huurt middels een eeuwigdurende erfpachtovereenkomst. Een onafhankelijke taxateur bepaalt de waarde van de grond, hierover betaal je vervolgens een maandelijkse erfpachtcanon van 3,0% (op jaarbasis). Elk jaar wordt deze waarde aangepast aan de inflatie zodat je weet dat deze actueel is. Het percetage van de erfpacht veranderd echter niet meer en staat gedurende de looptijd vast. Dat betekent dus dat je een maandelijks bedrag betaalt aan de hypotheek voor je woning en een maandelijkse erfpachtcanon (huur) aan DNGB.Een ander belangrijk kenmerk is dat Duokoop enkel mogelijk is in combinatie met een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hypotheek. 

De voordelen op een rijtje

Voor veel mensen biedt Duokoop een hoop nieuwe mogelijkheden en is die droomwoning misschien toch binnen handbereik. Of Duokoop ook de passende oplossing voor jou is, bekijken we altijd in een gratis persoonlijk gesprek. Hieronder een overzicht van de voordelen die deze koopoplossing kan bieden:

Meer mogelijkheden voor modale inkomens

DNGB B.V. heeft in kaart gebracht hoeveel woningen beschikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen als ze kopen met Duokoop. Het modale inkomen in 2019 is vastgesteld op 36.000 euro. Met dit salaris kun je als single met Duokoop ongeveer kopen tot €191.000 euro i.p.v. €163.000 zonder Duokoop. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners zijn we eveneens uitgegaan van 60.000 euro (36.000 + 24.000 euro). Hiermee is het mogelijk om met Duokoop te kopen tot € 333.000 i.p.v. zo’n € 285.000 euro zonder Duokoop.

Zoals op de onderstaande infographics is te zien biedt dit de starter aanmerkelijk meer kansen (Bron: Duokoop). 

Laat je goed adviseren

Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen als onafhankelijk advieskantoor die de mogelijkheden voor je onderzoekt met én zonder Duokoop? Onze eerste gesprekken zijn altijd gratis, neem gerust contact op en we plannen graag een afspraak voor je in. Dit doen wij waar en wanneer het jou uitkomt: avonduren of afspraak bij je thuis is allemaal mogelijk. Graag tot dan!

Plan een gratis oriëntatiegesprek in

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Goed en betrouwbaar advies. Ze komen hun afspraken na! "

Lennart

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.