Wanneer je een huis koopt of je huidige huis verbouwt, wordt het deel van het hypotheekbedrag dat voor de bouw wordt gebruikt, in een zogenaamde "waarborgpot" gestopt. Deze pot wordt gereserveerd om alle kosten te financieren die verband houden met de bouw van nieuwe huizen en verbouwingen van bestaande huizen.
Het bouwdepot wordt voor een duur van maximaal twee jaar op een aparte rekening geplaatst. Na afloop van dit termijn is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van je bouwrekening. Wanneer er na afloop van de twee jaar nog geld in op de rekening staat, dan wordt dit bedrag van de hypotheek in minder gebracht. Mocht de verbouwing binnen twee jaar zijn afgerond of als het geld volledig is besteed, kun je de rekening opheffen.
Een bouwdepot wordt geopend als de hypotheek van start gaat. Op het moment dat je iets moet betalen vanuit je bouwdepot voor de verbouwing voor bijvoorbeeld je keuken of tuin, dan kun je de factuur indienen bij je hypotheekverstrekker. Je vraagt in praktijk aan de bank om je rekening te betalen vanuit je bouwdepot hypotheek. Daarnaast is het mogelijk om een declaratie in te dienen op het moment dat je zelf kosten hebt voorgeschoten. Je geeft zelf aan of het bedrag naar je rekening of naar de leverancier moet worden betaald. Alle kosten die te maken hebben met verbouwing kun je betalen met het bouwdepot.
Je ontvangt over het bedrag in je bouwdepot een rentevoeding. Het percentage voor de rente is vaak gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Wanneer je nog geen geld uit je bouwdepot hebt opgenomen en de rente gelijk is aan je hypotheekrente betaal je nog niks. Als je geld hebt opgenomen uit het bouwdepot, dan ontvang je minder rente dan je betaalt en zal je hypotheekrente gaan betalen. Deze rente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Lees hier meer over hypotheekrenteaftrek.
Met onze handige berekentools krijg je snel inzicht in de mogelijkheden, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Om een hypotheek met bouwdepot te ontvangen en te gebruiken gelden er enkele voorwaarden.
Aan het toevoegen van een bouwdepot aan je hypotheek hangen diverse voordelen en nadelen vast.
Wil je graag je huis verbouwen en ben je op zoek naar een bouwdepot voor bijvoorbeeld je keuken, badkamer of tuin? Sta je op het punt een nieuwbouwwoning te kopen en wil je graag jouw bouwdepot berekenen? Plan een gratis en vrijblijvende afspraak in met een van onze adviseurs. Wij vertellen je meer over een bouwdepot en bekijken wat er in jouw situatie mogelijk is.