Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Bouwdepot hypotheek

Wil je graag je huis verbouwen of sta je op het punt om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan kun je ervoor kiezen om deze verbouwing te laten financieren uit je hypotheek middels een bouwdepot. Het bedrag voor de verbouwingskosten worden op een aparte rekening gezet voor maximaal twee jaar.

Wat is een bouwdepot?

Wanneer je een huis koopt of je huidige huis verbouwt, wordt het deel van het hypotheekbedrag dat voor de bouw wordt gebruikt, in een zogenaamde "waarborgpot" gestopt. Deze pot wordt gereserveerd om alle kosten te financieren die verband houden met de bouw van nieuwe huizen en verbouwingen van bestaande huizen.

Het bouwdepot wordt voor een duur van maximaal twee jaar op een aparte rekening geplaatst. Na afloop van dit termijn is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van je bouwrekening. Wanneer er na afloop van de twee jaar nog geld in op de rekening staat, dan wordt dit bedrag van de hypotheek in minder gebracht. Mocht de verbouwing binnen twee jaar zijn afgerond of als het geld volledig is besteed, kun je de rekening opheffen.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot wordt geopend als de hypotheek van start gaat. Op het moment dat je iets moet betalen vanuit je bouwdepot voor de verbouwing voor bijvoorbeeld je keuken of tuin, dan kun je de factuur indienen bij je hypotheekverstrekker. Je vraagt in praktijk aan de bank om je rekening te betalen vanuit je bouwdepot hypotheek. Daarnaast is het mogelijk om een declaratie in te dienen op het moment dat je zelf kosten hebt voorgeschoten. Je geeft zelf aan of het bedrag naar je rekening of naar de leverancier moet worden betaald. Alle kosten die te maken hebben met verbouwing kun je betalen met het bouwdepot. 

Rentevergoeding hypotheek met bouwdepot

Je ontvangt over het bedrag in je bouwdepot een rentevoeding. Het percentage voor de rente is vaak gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Wanneer je nog geen geld uit je bouwdepot hebt opgenomen en de rente gelijk is aan je hypotheekrente betaal je nog niks. Als je geld hebt opgenomen uit het bouwdepot, dan ontvang je minder rente dan je betaalt en zal je hypotheekrente gaan betalen. Deze rente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Lees hier meer over hypotheekrenteaftrek.

Voorwaarden

Om een hypotheek met bouwdepot te ontvangen en te gebruiken gelden er enkele voorwaarden.

 • Je mag alleen kosten declareren die nodig zijn voor de bouw of verbouwing van je woning. Denk aan kosten voor bouwmaterialen of voor je aannemer. De aankoop van meubels valt hier dus niet onder en kunnen niet met een bouwdepot hypotheek betaald worden.
 • Om een bouwdepot te ontvangen moet je inkomen toereikend zijn om het volledig hypotheekbedrag inclusief de verbouwing te lenen.
 • De verbouwing die je uitvoert moet uiteindelijk waardevermeerdering opleveren voor je huis.
 • De aanschaf van een nieuwe keuken of badkamer levert vaak tot een bepaalde mate meer waarde op. Een groot deel is smaakgevoelig. Het kan daarom zijn dat de aankoop van een keuken of badkamer niet volledig vanuit het bouwdepot betaald kan worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Aan het toevoegen van een bouwdepot aan je hypotheek hangen diverse voordelen en nadelen vast.

Voordelen bouwdepot

 • De vergoedingsrente die je ontvang op het bouwdepot is even hoog als de hypotheekrente die je betaalt.
 • Wanneer je na de verbouwing nog geld in je bouwdepot hebt staan, dan wordt het bedrag in mindering gebracht op je hypotheek.
 • Een bouwdepot biedt de mogelijkheid om een bestaande of nieuwe woning te (ver)bouwen. Vaak heb je dit geld niet zelf ter beschikking.

Nadelen verbouwen met een bouwdepot in je hypotheek

 • Het bouwdepot is met de maximale looptijd van twee jaar maar beperkt te gebruiken. Bij diverse verstrekkers kun je het depot onder bepaalde voorwaarden nog verlengen met een jaar.
 • Je kunt enkel zaken die vast aan het huis zitten financieren. De aanschaf van meubels of een laadpaal voor de deur kan niet met je hypotheek met bouwdepot betaald worden.
 • Het bedrag dat je besteed aan de verbouwing leidt niet direct tot dezelfde waardevermeerdering voor je woning.

Meer weten over een hypotheek met bouwdepot?

Wil je graag je huis verbouwen en ben je op zoek naar een bouwdepot voor bijvoorbeeld je keuken, badkamer of tuin? Sta je op het punt een nieuwbouwwoning te kopen en wil je graag jouw bouwdepot berekenen? Plan een gratis en vrijblijvende afspraak in met een van onze adviseurs. Wij vertellen je meer over een bouwdepot en bekijken wat er in jouw situatie mogelijk is.

1

Hoe lang kan ik mijn bouwdepot gebruiken?

2

Wat gebeurt er als ik geld over heb in mijn bouwdepot?

3

Kom ik aanmerking voor een hypotheek met bouwdepot?

4

Voor wie is een bouwdepot geschikt?

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.45%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Rick Felen Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Super blij met met de service van de adviseur! Hij reageert snel, weet waar hij het over heeft en helpt graag mee. Mochten we in de toekomst weer financieel advies nodig hebben, dan melden we ons zeker bij hem! "

Lauren

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
 • Korte lijnen: korte doorlooptijd
 • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
 • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
 • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.45%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.