Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Hypotheekkosten overzichtelijk gemaakt

Bij het kopen van een huis komen de nodige kosten kijken. Zo betaal je natuurlijk de kosten van de woning, maar er zijn ook nog andere hypotheek kosten waarmee je rekening moet houden. Een aantal van deze hypotheekkosten zijn overigens aftrekbaar van de inkomstenbelasting, dus je ontvangt hier nog een gedeelte van terug in het volgende belastingjaar.

Hypotheekadvies

Wanneer je een huis gaat kopen en je daarvoor een hypotheek moet afsluiten, dan is het handig om goede en duidelijke informatie te ontvangen van een onafhankelijke tussenpersoon. HypothekenUnie is een dergelijke tussenpersoon. Hypotheekadvies en bemiddeling zijn onderdeel van de hypotheekkosten. Het is niet verplicht, maar het levert je wel flink wat op: wanneer je gebruik maakt van een vakkundige en onafhankelijke hypotheekadviseur, dan kun je er op vertrouwen dat er goed wordt vergeleken en dat je een hypotheek krijgt die optimaal is geselecteerd voor jouw specifieke situatie.

  • De kosten van hypotheek advies zijn wel aftrekbaar.

Taxatiekosten

Heb je je droomhuis gevonden? Wanneer je kiest voor een reeds bestaand huis, dan wil de bank dat je het pand laat taxeren. Door een dergelijke taxatie krijgt de bank namelijk de "zekerheid" dat het huis waard is wat jij er voor wil gaan betalen. De kosten van een taxateur kunnen worden gezien als onderdeel van de hypotheekkosten en dien je zelf te betalen.

  • De kosten van de taxateur zijn wel aftrekbaar.

BELANGRIJK: Vanaf heden is de taxatiewaarde in de meeste gevallen ook meteen het maximale bedrag wat je als hypotheek kunt nemen. Afhankelijk van de taxatiewaarde betekent dit dat overige hypotheekkosten naast de aankoopprijs van het huis betaald kunnen worden van de hypotheek of middels inbreng eigen middelen.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een huis, of je dit nu alleen of met z'n tweeën doet, dien je overdrachtsbelasting te betalen. Dit is een éénmalig bedrag, namelijk 2% van de koopsom van het huis, dat je moet betalen zodra de woning wordt overgedragen bij de notaris. In 2021 komt de overdrachtsbelasting te vervallen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000.

  • De kosten van de overdrachtsbelasting zijn niet aftrekbaar.

Notariskosten

Een gedeelte van de hypotheekkosten bestaat uit de kosten voor de notaris. De notaris zorgt ervoor dat de koop definitief wordt ingeschreven bij het kadaster en dat jij als eigenaar ook bekend bent in dit register.

  • De kosten van het opstellen van de hypotheekakte zijn wel aftrekbaar.
  • De kosten van het opstellen van de transportakte zijn niet aftrekbaar.

Optionele hypotheek kosten

De standaard hypotheekkosten welke in veel gevallen verplicht zijn, zijn hierboven beschreven. Maar er zijn ook nog andere kosten waar je misschien mee te maken krijgt. Zo kun je zelf kiezen voor een bouwkundige keuring (niet aftrekbaar), zodat je een beter gefundeerd bod kunt uitbrengen. Echter wanneer de bank jou verplicht om een bouwkundig rapport op te maken om de financiering van de woning definitief te kunnen maken, kunnen deze kosten wél aftrekbaar zijn. Tevens kan het zijn dat je een Erkend aankoopbemiddelaar/aankoopmakelaar (niet aftrekbaar) hebt ingeschakeld.

Maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie? Hierbij is ook een éénmalige betaling gemoeid, die in 2019 gelijk is aan 0,9% van de hoofdsom van de hypotheek. Deze kosten zijn wel aftrekbaar.

Wat betreft hypotheekkosten: het is mogelijk dat je de geldigheid van de hypotheekofferte moet verlengen, bijvoorbeeld als de datum van de daadwerkelijke overdracht verder in de toekomst ligt. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Dit wordt ook wel bereidstellingsprovisie genoemd. Deze kosten zijn wel aftrekbaar.

Bij het kopen van een huis, dien je een waarborgsom te storten. Vaak is dit 10% van de aankoopsom van de woning die je vóór de overdracht moet overmaken naar de notaris. Dit kan bijvoorbeeld middels spaargelden. Wanneer je echter niet voldoende financiële middelen beschikbaar hebt om de waarborgsom te storten, dan is een bankgarantie een alternatief. Dan neemt de bank deze waarborgsom op zich. De kosten van de bankgarantie zijn voor eigen rekening en deze hypotheek kosten zijn niet aftrekbaar. Echter zijn er niet altijd kosten van toepassing, sommige geldverstrekkers bieden een kosteloze bankgarantie aan indien je de financiering bij hen sluit.

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.59%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Pascal Vrijenhoek Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Ik had niet een standaard hypotheekaanvraag. Er werd goed meegedacht, de risico's werden in kaart gebracht en een goed voorstel kwam zeer snel. Daardoor kon er snel worden gehandeld en dat scheelde in de rente. Alle medewerkers communiceerden goed.we zijn er erg blij mee. "

Glenn Sondak

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
  • Korte lijnen: korte doorlooptijd
  • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
  • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
  • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.