Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Goodwill financiering

Goodwill financiering heeft betrekking op de overname van een andere onderneming. Bij de financiering van deze overname wordt vaak het bedrag van de goodwill opgenomen. Goodwill financiering valt te omschrijven als het bedrag dat meer wordt betaald dan de eigenlijke waarde van de onderneming. Op deze pagina wordt uitgelegd waarom dit extra bedrag betaald wordt en wat voor gevolgen dit heeft.

Waarom zou je extra goodwill betalen?

De meeste partijen die een onderneming overnemen zijn bereid om een hogere prijs te betalen dan de werkelijke waarde van de onderneming in kwestie. Dit komt omdat deze partij verwacht dat er synergie-effecten gerealiseerd kunnen worden, oftewel er wordt verwacht dat de samenwerking tussen beide partijen meer oplevert dan dat zij apart van elkaar ooit zullen bereiken. Deze synergie-effecten omvatten in deze situatie bijvoorbeeld toekomstige winsten als gevolg van de overname. In feite is goodwill dus eigenlijk de prijs voor de verwachte hogere toekomstige winsten die de nieuwe onderneming kan verwezenlijken.

De gevolgen van goodwill financiering

Voor de jaarrekening heeft de goodwill financiering wel invloed. Het is namelijk zo dat de voordelen van goodwill financiering, namelijk de hogere winsten, zich pas in de toekomst voordoen. Daarom wordt het bedrag dat als goodwill omschreven staat ook toegerekend aan deze toekomstige jaren. Dit is dan ook de reden dat goodwill op de balans wordt opgenomen en dat deze over de periode dat de daadwerkelijke voordelen zich voordoen, wordt afgeschreven.

Goodwill financiering heeft ook een invloed op de financiering van de overname. De bank kent namelijk geen waarde toe aan goodwill en zal deze dan ook bij de beoordeling van de financiële situatie in mindering brengen op het eigen vermogen. Dit heeft als gevolg dat het eigen vermogen daalt, wat weer een invloed heeft op de solvabiliteitsratio en de rentabiliteitsratio. De voorwaarden, die de bank stelt, waaronder de onderneming de financiering kan verkrijgen veranderen hierdoor ook. Deze materie is erg lastig maar HypothekenUnie neemt je graag mee in de stof.

Wil je informatie over het financieren van een bedrijfsovername? Maak een afspraak of stel ons meteen je vraag >>.

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.59%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Pascal Vrijenhoek Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Jaco is vriendelijk en deskundig. Hij is zeer toegankelijk en legt alles duidelijk uit. Hij is betrokken, denkt mee, reageert snel en zorgt voor een optimaal resultaat binnen de wensen en de mogelijkheden. Wij zijn zeer tevreden over de dienstverlening van Jaco en Suzanne en zouden Hypotheken Unie Hendrik-Ido-Ambacht zeker aanraden. "

Hanneke

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
  • Korte lijnen: korte doorlooptijd
  • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
  • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
  • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.