Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

NHG grens 2020

2 minuten leestijd

Zoals bijna elk jaar heeft de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) nieuwe regels opgesteld die van toepassing zijn bij het afsluiten of oversluiten van je hypotheek. Dit jaar pakken deze nieuwe regels positief uit voor de consument en betekent het dus dat je er wellicht baat bij hebt. Wij leggen de drie belangrijkste wijzigingen aan je uit. Maar allereerst: wat is NHG precies? 

NHG grens 2020

Wat is NHG?

Je ziet de term waarschijnlijk vaak voorbij komen als het gaat om een hypotheek. Zoals hierboven aangegeven staat NHG voor "Nationale Hypotheek Garantie', dit betreft een garantieregeling die wordt uitgevoerd door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Als je een hypotheek met NHG afsluit, betekent dit dat als je door onvoorziene omstandigheden je woning noodgedwongen moet verkopen en achterblijft met een restschuld, middels de regeling deze restschuld door de WEW voor haar rekening wordt genomen. Denk aan bijvoorbeeld echtscheiding of werkloosheid. Natuurlijk zijn hier wel een aantal voorwaarden van toepassing waaraan je dient te voldoen. Doordat de WEW garant staat voor het door jou geleende bedrag, rekenen de meeste geldverstekkers een lager rentetarief wat  kan resulteren in een flink voordeel in je maandlasten. Nieuwsgierig? Een hypotheekadviseur kan uitleggen wat NHG in jouw situatie kan betekenen en wat precies de voor- en nadelen zijn. 

Kostengrens naar €310.000,- 

Op het moment dat je een huis aankoopt, heb je de optie om deze af te sluiten met NHG. Zo ben je beschermd tegen de genoemde onvoorziene omstandigheden en geniet je van een lagere hypotheekrente. Echter, is het alleen maar mogelijk om een huis te kopen met NHG, indien de koopsom niet hoger is dan €310.000,-. Dit wordt ook wel de kostengrens of NHG grens genoemd. Voor de consument is dit een stuk gunstiger vergeleken met 2019, hier was de grens nog €290.000,-. 

Ontdek of jij kunt besparen

Hypotheek oversluiten naar NHG

Heb je in 2020 een hypotheek zonder NHG en wil je deze oversluiten naar een hypotheek mét NHG? Dan is dit enkel mogelijk indien de taxatiewaarde van je woning én de hypotheeksom maximaal €310.000,- bedragen. Is de waarde van je woning hoger, of heb je een hogere hypotheek dan de NHG grens, dan is oversluiten naar NHG niet meer mogelijk.  

NHG premie naar 0,7%

Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit ben je een eenmalige premie verschuldigd die je betaalt bij het passeren van je hypotheek bij de notaris. Deze premie wordt in 2020 verlaagd naar 0,7% van de totale hypotheeksom. Op het moment dat je een hypotheek afsluit met NHG was je in 2019 nog een premie verschuldigd van 0,9%, in 2020 is dat dus een stuk minder. Dit betreffen eenmalige kosten bij het afsluiten van de hypotheek, welke fiscaal aftrekbaar zijn. 

Laat je goed adviseren

Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen als onafhankelijk advieskantoor? Onze eerste gesprekken zijn altijd gratis, neem gerust contact op en we plannen graag een afspraak voor je in. Dit doen wij waar en wanneer het jou uitkomt: avonduren of afspraak bij je thuis is allemaal mogelijk. Graag tot dan!

Plan een gratis oriëntatiegesprek in

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Duidelijk advies gekregen, en alles tot het einde goed geregeld! "

Vlad Blinov

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.