Goedenacht, wij zijn vandaag geopend van 8:30 - 17:30

Boeterente

Heb je op dit moment een eigen woning met een hypotheek? Dan kan het wellicht gezien de historisch lage rente aantrekkelijk zijn om je hypotheekrente over te sluiten. Op het moment dat je de stap neemt om dit in gang te zetten stuit je vaak tegen een begrip aan, namelijk: boeterente. Een belangrijk aspect in het bepalen of oversluiten een rendabele optie is. Maar wat houdt dit begrip precies is? Hoe wordt de boeterente berekend en wat zegt dit bedrag precies? Op deze en nog een heleboel andere vragen geven we antwoord!

Hoe bereken je de boeterente?

De boeterente wordt berekend op basis van je resterende looptijd, je hypotheekrente, de huidige rentestand voor die resterende periode, je openstaande hypotheek en het percentage wat je per jaar boetevrij mag aflossen. Een veel gestelde vraag is: moet ik nog steeds boeterente betalen als ik bij dezelfde bank blijf? Het antwoord daarop is simpel, namelijk: ja. Het maakt niet uit of je bij dezelfde bank blijft of overstapt naar een (goedkopere) hypotheekverstrekker: je betaalt namelijk een boete voor het feit dat je voortijdig je rentecontract beëindigd, en dat blijft in beide situaties onveranderd. 

Boeterente fiscaal aftrekbaar

Veel consumenten schrikken van de hoogte van de boeterente, deze kan soms oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Wat veel mensen niet weten is dat de boeterente in veel gevallen fiscaal aftrekbaar is en je soms tot 40% van het bedrag kan terugkrijgen middels je inkomstenbelasting. Daarom is het altijd belangrijk om naast een bruto berekening, ook een netto berekening te maken van de terugverdientijd om te bepalen of het daadwerkelijk rendabel is om je hypotheek over te sluiten.

Weten wat de mogelijkheden met jouw boeterente zijn?

Boeterente meefinancieren

Moet je de boetrente direct betalen? Ja, op het moment dat je de hypotheek gaat oversluiten, dien je in één keer het volledige bedrag aan boeterente te voldoen aan de hypotheekverstrekker. Echter betekent dit niet automatisch dat je dit bedrag uit eigen middelen moet voldoen. Je kunt in veel gevallen de boeterente ook meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Op deze manier ben je je spaargeld niet (volledig) kwijt en heb je door de lage rente vaak maar een kleine extra maandlast. Indien dit op basis van je inkomen en de woningwaarde past, kan het een overweging zijn om de boeterente mee te financieren. Of dit in jouw situatie ook het voordeligst is wordt altijd door ons doorberekend op basis van nettobedragen, zo weet jij zeker welke optie het beste aansluit bij jouw wensen en persoonlijke situatie. 

Wanneer hoef je geen boeterente te betalen?

Zijn er ook situaties waarbij je géén boeterente hoeft te betalen? Jazeker! Wanneer je besluit je huis te verkopen hoef je normaliter geen boeterente te betalen. Dus bij verkoop van het onderpand wordt het niet gezien als een voortijdige rentecontract beëindiging en is er normaliter geen boeterente verschuldigd. Ook wanneer je rentevast periode is afgelopen, hoef je geen boeterente te betalen. Op dat moment ben je vrij om je rentecontract kosteloos over te sluiten, zowel intern (bij dezelfde hypotheekverstrekker) als extern (naar een andere hypotheekverstrekker). Let wel op dat dit per leningdeel geldt. Dus stel je hebt twee leningdelen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek, waarbij de rentevast periode per leningdeel verschilt. Dan kan het dus zijn dat wanneer de rentevast periode van het ene leningdeel afloopt je deze boetevrij kunt oversluiten, maar voor het andere leningdeel waarbij de rente nog een periode vaststaat je een boeterente bent verschuldigd. 

Benieuwd wat de boeterente in jouw situatie bedraagt, en of oversluiten een rendabele optie is? Neem contact met ons op voor een gratis oriëntatiegesprek en wij geven graag antwoord op al jouw vragen!
 

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.71%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Pascal Vrijenhoek Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Professioneel maatwerk en prettige gesprekken. Wij zijn dik tevreden met de adviezen van onze hypotheekadviseur. "

Bart

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
  • Korte lijnen: korte doorlooptijd
  • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
  • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
  • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.71%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.