De boeterente wordt berekend op basis van je resterende looptijd, je hypotheekrente, de huidige rentestand voor die resterende periode, je openstaande hypotheek en het percentage wat je per jaar boetevrij mag aflossen. Een veel gestelde vraag is: moet ik nog steeds boeterente betalen als ik bij dezelfde bank blijf? Het antwoord daarop is simpel, namelijk: ja. Het maakt niet uit of je bij dezelfde bank blijft of overstapt naar een (goedkopere) hypotheekverstrekker: je betaalt namelijk een boete voor het feit dat je voortijdig je rentecontract beëindigd, en dat blijft in beide situaties onveranderd.
Met onze handige berekentools krijg je snel inzicht in de mogelijkheden, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Veel consumenten schrikken van de hoogte van de boeterente, deze kan soms oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Wat veel mensen niet weten is dat de boeterente in veel gevallen fiscaal aftrekbaar is en je soms tot 40% van het bedrag kan terugkrijgen middels je inkomstenbelasting. Daarom is het altijd belangrijk om naast een bruto berekening, ook een netto berekening te maken van de terugverdientijd om te bepalen of het daadwerkelijk rendabel is om je hypotheek over te sluiten.
Moet je de boetrente direct betalen? Ja, op het moment dat je de hypotheek gaat oversluiten, dien je in één keer het volledige bedrag aan boeterente te voldoen aan de hypotheekverstrekker. Echter betekent dit niet automatisch dat je dit bedrag uit eigen middelen moet voldoen. Je kunt in veel gevallen de boeterente ook meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Op deze manier ben je je spaargeld niet (volledig) kwijt en heb je door de lage rente vaak maar een kleine extra maandlast. Indien dit op basis van je inkomen en de woningwaarde past, kan het een overweging zijn om de boeterente mee te financieren. Of dit in jouw situatie ook het voordeligst is wordt altijd door ons doorberekend op basis van nettobedragen, zo weet jij zeker welke optie het beste aansluit bij jouw wensen en persoonlijke situatie.
Zijn er ook situaties waarbij je géén boeterente hoeft te betalen? Jazeker! Wanneer je besluit je huis te verkopen hoef je normaliter geen boeterente te betalen. Dus bij verkoop van het onderpand wordt het niet gezien als een voortijdige rentecontract beëindiging en is er normaliter geen boeterente verschuldigd. Ook wanneer je rentevast periode is afgelopen, hoef je geen boeterente te betalen. Op dat moment ben je vrij om je rentecontract kosteloos over te sluiten, zowel intern (bij dezelfde hypotheekverstrekker) als extern (naar een andere hypotheekverstrekker). Let wel op dat dit per leningdeel geldt. Dus stel je hebt twee leningdelen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek, waarbij de rentevast periode per leningdeel verschilt. Dan kan het dus zijn dat wanneer de rentevast periode van het ene leningdeel afloopt je deze boetevrij kunt oversluiten, maar voor het andere leningdeel waarbij de rente nog een periode vaststaat je een boeterente bent verschuldigd.
Benieuwd wat de boeterente in jouw situatie bedraagt, en of oversluiten een rendabele optie is? Neem contact met ons op voor een gratis oriëntatiegesprek en wij geven graag antwoord op al jouw vragen!