Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Wanneer je hypotheek oversluiten zinvol is

Kort gezegd is het oversluiten van je hypotheek zinvol als de totale kosten lager zijn dan de besparing die je doet. Het verschil tussen de oude en de nieuwe rente is hierbij essentieel, omdat die bepaalt hoeveel je kunt besparen. Ondanks de kosten die verbonden zijn aan het oversluiten van een hypotheek, kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Redenen om je hypotheek over te sluiten zijn bijvoorbeeld

Als:

 • je meer financiële ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld voor een verbouwing;
 • je lagere maandlasten wilt, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding;
 • de rente nu erg laag is en je verwacht dat deze alleen maar hoger wordt vanaf nu;
 • je rentekorting voor de komende periode vervalt, waardoor je nu meer rente moet betalen;
 • je de nieuwe rente lang genoeg vastzet.

Wanneer en hóé kun je een hypotheek oversluiten?

Eigenlijk kun je altijd je hypotheek oversluiten ondanks dat een hypotheek erg vast lijkt. Je hebt weloverwogen gekozen voor een bepaalde vorm met de bijhorende rente. Toch kan na verloop van tijd blijken dat de gekozen hypotheekvorm niet goed voor je werkt of niet goed bij je past. Wat de reden ook is, je hebt áltijd de mogelijk om je hypotheek over te sluiten.

Toch heeft het oversluiten van je hypotheek gevolgen. Je verbreekt namelijk het contract dat je voor langere tijd had afgesproken met je geldverstrekker. Daarom krijg je een boete (de zogenaamde boeterente).Het is onder andere afhankelijk van de hoogte van deze boete of je hypotheek oversluiten wel of niet zinvol is. Bereken je boeterente hier >

Houd ook rekening met...

Wanneer je jouw hypotheek wilt oversluiten, is het goed om te weten dat dit nog meer gevolgen heeft:

 • Allereerst zijn er kosten aan verbonden. Dit zijn kosten voor de notaris, taxatie en de zogenoemde boeterente die je moet betalen.
 • Een ander gevolg is dat de hypotheekrente die betrekking heeft op de consumptieve leningen fiscaal niet aftrekbaar is.
 • Ook is het belangrijk om bij de keuze voor een eventuele nieuwe hypotheek de terugverdientijd te weten en je te laten informeren over de verschillende hoogtes van de zogeheten risico-opslag bij hypotheekverstrekkers.
 • De voorwaarden van de hypotheek zijn niet overal hetzelfde. Wij controleren daarom ook altijd de voorwaarden van je nieuwe geldverstrekker.

Boeterente meefinancieren

Weetje: de boeterente kun je meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Wanneer je financieel krap zit, kan je hypotheek oversluiten toch een mogelijkheid zijn. Bovendien kun je na oversluiten genieten van lagere maandlasten én is het rentepercentage op je hypotheekkrediet sowieso lager dan de rente van doorlopend krediet.

Ben voordeliger uit met een andere hypotheek

Ook als je geen directe reden hebt om je hypotheek over te sluiten, kan dit wel voordeliger voor je zijn. Wil jij voordeliger uit zijn? Laat onze hypotheekadviseurs dan voor jou berekenen of je elders of met een andere hypotheekvorm voordeliger uit bent.

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.45%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Rick Felen Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Vanaf het eerste oriënterend gesprek t/m het passeren van het huis heeft HypothekenUnie (m.n. Pieter & Mandy) mij prima geholpen, het juiste voorstel gedaan en daar waar nodig gecommuniceerd met de hypotheekverstrekker en notaris. Ook na de overdracht heb ik kunnen rekenen op het deskundige advies daar waar nodig. Al met al een prettig contact met de HypothekenUnie. Bedankt! "

J. de Lang

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
 • Korte lijnen: korte doorlooptijd
 • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
 • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
 • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.45%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.