Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Veelgestelde vragen overwaarde benutten

Is je woning de afgelopen jaren in waarde gestegen? Grote kans dat er een overwaarde op je huis is ontstaan. Je kunt er dan voor kiezen om deze overwaarde te benutten en te investeren in bijvoorbeeld een verbouwing of ter aanvulling op je pensioen. Wellicht heb je nog wat vragen over de investering van een overwaarde. HypothekenUnie beantwoordt daarom de veelgestelde vragen over het benutten van een overwaarde.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van een woning en de resterende hypotheek. Overwaarde kun je dan ook zien als het bedrag dat onder de streep staat bij de verkoop van je woning. Is dit bedrag negatief? Dan is er sprake van een restschuld. Overwaarde ontstaat door de stijging van waarde in je woning en het aflossen van een hypotheek.

Heb ik overwaarde?

Om de huidige marktwaarde van je woning vast te stellen, dienst er er een actueel taxatierapport te worden opgesteld door een taxateur. Geldverstrekkers hanteren hiermee een rapport die niet ouder is dan zes maanden. In sommige gevallen is een WOZ waarde of Calcasa ook voldoende om de overwaarde van je woning aan te tonen. Wat je het beste kunt doen in jouw situatie, kan een financieel adviseur van HypothekenUnie voor je uitzoeken.

Hoe kan ik de overwaarde vrijmaken?

De overwaarde kun je op verschillende manieren vrijmaken, afhankelijk van je hypotheekconstructie. De meest gangbare manier is om je huidige hypotheek op te hogen. Hoe deze ophoging vorm gegeven gaat worden hangt af waar je de overwaarde voor gaat gebruiken. Dus bijvoorbeeld middels een bouwdepot (Box 1, in geval van verbouwing) of middels een Box 3 ophoging, in geval van bijvoorbeeld een investering in een tweede woning. Welke constructie en hoe deze vorm gegeven gaat worden kan een hypotheekadviseur voor je berekenen. Zo weet je zeker dat je voor de optie kiest die het meeste aansluit bij je wensen en het meest gunstige is in jouw situatie. 

Wat kan ik doen met mijn overwaarde van mijn huis?

Je overwaarde kan op veel verschillende manieren benut worden. Zo kun je ervoor kiezen om je overwaarde in te leggen in je hypotheek, waardoor je maandlasten afnemen. Daarnaast kan het ook zeer geschikt zijn voor een verbouwing. Naast een investering in een woning kan de overwaarde ook worden gebruikt ter aanvulling op je inkomen of pensioen. Meer weten over de exacte mogelijkheden? Een adviseur van HypothekenUnie legt je graag alle mogelijkheden voor en bekijkt wat voor jou mogelijk is.

Wat zijn de kosten bij de overwaarde benutten?

Bij het benutten van de overwaarde kun je te maken krijgen met verschillende kosten posten. Indien de overwaarde door een taxateur moet worden vastgesteld, dien je uit te gaan van €550,- tot €750,- voor het opstellen van een taxatierapport. De prijzen kunnen onderling sterk verschillen. Het is daarom de moeite waard om de prijzen goed te vergelijken. Er kunnen aanvullend koste bijkomen wanneer je jouw hypotheek graag wil ophogen over oversluiten. Een overzicht van deze kosten staan weer in ons dienstverleningsdocument.

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.59%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Rick Felen Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Een goede en deskundige vrouw, die goed kon toelichten wat een hypotheek goed, draagzaam en uniek maakt. Denk met je mee, laat andere inzichten zien en werkt naar een snelle afwikkeling. Stephanie is een goede hypotheekadviseuse "

Jeffrey

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
  • Korte lijnen: korte doorlooptijd
  • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
  • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
  • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.