Goedemiddag, wij zijn vandaag geopend van 8:30 - 17:30

Veelgestelde vragen hypotheek voor starters

Sta je op het punt je eerste huis te kopen? Dan kunnen we begrijpen dat je wel een aantal vragen hebt over de mogelijkheden rondom het aanvragen van een hypotheek. HypothekenUnie beantwoordt de veelgestelde vragen rondom een startershypotheek. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Is je vraag nog niet beantwoord? Neem contact met ons op!

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheek voor iedereen die een eerste huis gaat kopen. Als starter heb je de keuze uit twee hypotheekvormen, namelijk een lineaire hypotheek en annuïteiten hypotheek. Gedurende de looptijd van een lineaire hypotheek los je iedere maand een gelijk bedrag af. Je lost dus gelijkmatig af. Zowel de rente als het maandbedrag zal tijdens je aflossingsperiode steeds meer afnemen. Het bedrag dat je moet aflossen, wordt bepaald aan de hand van de hoofdsom en looptijd van je hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandelijkse lasten tijdens je aflossingsperiode gelijk. De samenstelling van het bedrag verandert per maand. In het begin betaal je meer rente dan aflossing. Hierdoor kun je profiteren van renteaftrek. Gedurende de periode zal je steeds meer aflossing en minder rente betalen.

Kan ik een hypotheek krijgen als ik een studieschuld heb?

Je kunt een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Een studieschuld heeft wel invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Je kunt uiteindelijk dus minder hypotheek krijgen, om te voorkomen dat je te hoge maandlasten zal moeten dragen. Om een hogere hypotheek te krijgen, kan het interessant zijn om je studieschuld daarom eerst volledig af te lossen. Bij het berekenen van je maximale hypotheek gaat de hypotheekverstrekker immers uit van het totaalbedrag dat je tijdens je studie geleend hebt. Enkel bij het extra aflossen wordt het extra afgelost bedrag van je oorspronkelijke studieschuld afgetrokken en meegenomen in de berekening. Of dit in jouw geval gunstig is kan een hypotheekadvsieur makkelijk berekenen. 

Hoeveel kan ik lenen als starter?

Hoeveel je maximaal kunt lenen voor een startershypotheek is afhankelijk van diverse zaken. Denk bijvoorbeeld aan je inkomen, je leeftijd, vaste lasten en soort dienstverband. Wil je graag weten wat jij als starter kunt lenen? Vul de berekening in en krijg een realistische schatting en bereken je maximale hypotheek. Of kom langs voor een vrijblijvend en gratis eerste gesprek!

Heb ik spaargeld nodig bij een startershypotheek?

Bij een startershypotheek kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je de kosten bijkomend bij het afsluiten van de hypotheek zelf moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten en taxatiekosten. Hoeveel eigen geld je uiteindelijk moet inleggen om in aanmerking te kopen voor een startershypotheek is persoonsafhankelijk. Wij geven je graag een indicatie met behulp van onze rekentool. Op basis van je financiële situatie krijg je binnen enkele minuten een realistisch overzicht.

Heb ik als starter recht op aanvullende financiële mogelijkheden?

Wil je graag een woning kopen maar is je hypotheek als starter niet toereikend genoeg om het huis te bekostigen? Als starter kun je een starterslening aanvraag. Deze lening is speciaal voor starters in het lenen geroepen om de prijs tussen de woning en je maximale hypotheek te overbruggen. Zo kunnen starters in veel gevallen alsnog de woning kopen. Voor een starterslening hoef je de eerste drie jaar geen rente of aflossing te betalen. De regeling verschilt per gemeente, wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn maken we graag voor jou inzichtelijk. 

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente?

Laagste rente
3.71%

Grootste aanbod financiers Onafhankelijk aanbod Altijd een gratis oriëntatiegesprek Persoonlijk advies Incl. hypotheek afsluiten & nazorg

Meer informatie?
Rick Felen Financieel adviseur Bel mij terug webcare@hypotheken-unie.nl 085-8768993 Direct afspraak maken

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Voor het eerst een huis gekocht en dus ook voor het eerst een hypotheek moeten afsluiten. Nick Heijmans heeft ons hier ontzettend goed bij geholpen. Voor mij als leek op het gebied van hypotheken ben ik heel veel wijzer geworden. Nick heeft veel geduld om alles goed uit te leggen. Ook was hij erg flexibel in het contact en goed benaderbaar (en bereikbaar). Er is ontzettend snel gehandeld waardoor we alles in een mum van tijd hebben kunnen rondmaken. Ik zou Nick zeker aanraden bij anderen en mochten we zelf ooit nog weer iets nodig hebben zou ik ook weer naar hem teruggaan. "

Leonie Klaver

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Kosteloos een hypotheekberekening ontvangen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een woning aan te kopen of jouw huidige hypotheekrente over te sluiten?

Stap 1
Stap 1

Vul het aanvraagformulier in & probeer je situatie via het adviesveld juist te omschrijven.

Stap 2
Stap 2

Een hypotheekadviseur neemt contact met je op.

Stap 3
Stap 3

In een kort telefonisch overleg worden de mogelijkheden in beeld gebracht waarna ook eventueel een gratis oriëntatiegesprek ingepland kan worden.

Stap 4
Stap 4

Je ontvangt een vrijblijvend aanbod en een vergelijking van alle hypotheekaanbieders binnen Nederland.

Als onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken wij álle hypotheekaanbieders

Uit honderden hypotheken selecteren we samen met jou de aanbieder die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Vervolgens regelen wij alles rondom het afsluiten van je hypotheek. Kortom: we ontzorgen je compleet in dit proces.

Hypotheken vergelijken loont
Bron: Consumentenbond
  • Korte lijnen: korte doorlooptijd
  • Maatwerk: niet enkel op basis van je huidige situatie maar ook gericht op de toekomst
  • Laagdrempelig: contact via telefoon, livechat, mail & WhatsApp
  • Efficiënt maar effectief: grote slagingskans

Begin hier je aanvraag

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.71%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.