Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Hypotheekrente oversluiten: 8 op de 10 huiseigenaren kunnen besparen

3 minuten leestijd

 Al enige tijd hebben we te maken met een historisch lage hypotheekrente, momenteel is de 10-jaars rente zelf lager als 1,0%. Veel consumenten denken dat het alleen rendabel is om de hypotheek over te sluiten als de rente op je hypotheek al (tientallen) jaren vast staat en een stuk hoger is dan de huidige rente. Echter is dit niet het geval in de praktijk, we hebben veel klanten blij mogen maken met een lagere maandlast die bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden hun hypotheek hebben afgesloten en waarbij het tóch rendabel was om de hypotheek over te sluiten. Hypotheekverstrekker Nationale-Nederlanden beaamt dit ook: "Veel huizenbezitters kunnen besparen op hun hypotheeklasten door de huidige hypotheek over te sluiten. In acht op de tien gevallen levert dat een paar tientjes tot honderden euro’s aan lagere maandlasten op." 

Hypotheekrente oversluiten: 8 op de 10 huiseigenaren kunnen besparen

Oversluiten: hoe gaat dat in zijn werk?

Kan ik mijn hypotheek oversluiten en wat bespaar ik per maand aan hypotheeklasten? Wellicht dé belangrijkste vraag van veel consumenten. Dit kunnen we makkelijk voor je berekenen en doen we aan de hand van een aantal factoren, waaronder:

- je huidige woningwaarde en actuele hypotheeksaldo
- de resterende looptijd van je hypotheek
- de vorm van je hypotheek
- de resterende looptijd van je rentevastperiode 
- je huidige inkomenssituatie
- de actuele boeterente

Dit laatste punt, de actuele boeterente, schrikt de consument vaak af. Echter merken we in de praktijk dat dit niet altijd terecht is. De boeterente is vaak fiscaal aftrektbaar en kan in veel gevallen mee worden gefinancierd, opties waar de consument niet van op de hoogte is. We hebben al veel klanten blij mogen maken met een oversluitanalyse waaruit is gebleken dat er flink bespaard kan worden door de hypotheek over te sluiten, zelfs als er een boeterente bij komt kijken. Heb je de boeterente opgevraagd bij je huidige bank? Aarzel niet om een financieel adviseur hiernaar te laten kijken, er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Naast bovenstaande factoren nemen we uiteraard je persoonlijke wensen en situatie mee in de beoordeling. Zo houd jij meer geld over aan het einde van de maand voor bijvoorbeeld het opknappen van je huis, een nieuwe auto, een vakantie of een extra buffer op je spaarrekening. Wij denken graag met je mee en maken verschillende scenario's inzichtelijk, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. 

Rente speelt niet altijd de hoofdrol

Een lagere maandlast is natuurlijk mooi meegenomen, maar niet in elke situatie perse het hoofddoel. Op het moment dat je de hypotheek oversluit, kan het ook een keuze (en wellicht het advies) zijn om ook je hypotheekvorm aan te passen. Heb je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, maar is je wens om met pensioen de hypotheek te hebben afgelost? Dan kan het een keuze zijn om de hypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld annuïteit of lineair. Weliswaar gaan je maandlasten hier mogelijk door omhoog aangezien je rente én aflossing betaalt, in plaats van enkel rente, maar een groot bijkomend voordeel is dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek (grotendeels) hebt afgelost. Daarnaast hebben veel huishoudens van oudscher een spaar- of beleggingsverzekering, zeker in deze gevallen is het het overwegen waard om te kijken naar andere hypotheekvormen om verzekerd te zijn van een gegarandeerde aflossing en wellicht lagere maandlasten. 

Ontdek jouw mogelijkheden

Ben je benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk is? Neem contact met ons op en wij maken volledig vrijblijvend een oversluitanalyse! Zo weet je direct óf oversluiten voordeel oplevert, en zo ja, hoeveel dat voordeel netto gaat zijn. Daarnaast nemen we in onze adviesgesprekken uiteraard het toekomstplaatje mee in overweging, zo ben je verzekerd van een maatwerkadvies, nu én in de toekomst. Onze adviseurs komen graag bij je langs, waar en wanneer het jou schikt. Liever een afspraak inplannen op een van onze kantoren? Geen probleem, een heerlijke kop koffie staat voor je klaar! 

Plan een gratis oriëntatiegesprek in

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Wat een andere Hypotheekverstrekker niet kon regelen maakte de adviseur in korte tijd mogelijk. "

Anoniem

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.