Goedemiddag, wij zijn maandag weer geopend van 8:30 - 17:30

Belangrijkste hypotheekregels 2021

3 minuten leestijd

We blikken terug op 2020, een bijzonder jaar die in het teken stond Covid-19 en alle gevolgen van dien. Zo ook op de hypotheekmarkt hebben we ons moeten aanpassen aan het deze nieuwe situatie en de regels die hier bij komen kijken. Wat heeft 2021 voor ons in petto en wat voor invloed heeft dit op jouw hypotheek? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Belangrijkste hypotheekregels 2021

Overdrachtsbelasting vervalt 

Misschien wel een van de grootste wijzigingen van 2021: het vervallen van de overdrachtsbelasting. Als je een woning aankoopt betaalde je altijd een vast percentage van de aankoopprijs, in 2020 was dit 2%. In 2021 komt de overdrachtsbelasting te vervallen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Voor een woning van bijvoorbeeld €300.000 bespaar je in 2021 dus €6.000(!), wat de aankoop van een woning een stuk goedkoper maakt. Koop een woning aan om te verhuren? Dan betaal je als belegger juist een hogere overdrachtsbelasting in 2021, namelijk 8%.

NHG-grens omhoog

Net als vorig jaar, gaat in 2021 de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. Je kunt een hypotheek mét NHG afsluiten voor huizen met een waarde tot €325.000, deze nieuwe grens ligt €15.000 hoger ten op zichte van vorig jaar. In geval van energiebesparende maatregelen mag je meer lenen dan de waarde van de woning. De grens van €325.000 blijft gehandhaaft voor wat betreft de woningwaarde, echter mag je tot maximaal €344.500 lenen indien dit bedrag volledig wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen in en aan je woning.

Schenkingsvrijstelling eigen woning verhoogd

De overheid heeft sinds enkele jaren de vrijstelling voor een eenmalige schenking flink verhoogd, mede om de woningmarkt een boost te geven. In 2021 is deze grens opgehoogd naar een bedrag van €105.302, daarnaast maakt het niet meer van wie je het bedrag geschonken krijgt. Voorheen moest dit bijvoorbeeld een ouder zijn, echter is deze voorwaarde in 2021 losgelaten. De voorwaarde waar je nog wél aan moet voldoen als begunstigde is dat je tussen de 18 en 40 jaar bent én de schenking gebruiken voor de eigen woning (aankoop, verbouwing of bijvoorbeeld de aflossing van de hypotheek).

Hypotheekrenteaftrek

Met hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt terugkrijgen van de belasting. Het maximale percentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, wordt al een paar jaar versneld verlaagd. In 2021 is het maximale aftrekpercentage 43%, in 2022 40% en vanaf 2023 37,05%.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Al met al brengt 2021 een aantal positieve veranderingen met zich mee die goed uitpakken voor de consument en veelal de aankoop van een woning voordeliger maken. Ben jij van plan om een woning aan te kopen? Of heb je een bestaande woning en ben je benieuwd of jouw huidige hypotheek aansluit bij je situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Met de Corona-maatregelen in acht genomen staan we uiteraard voor je klaar!

Plan een gratis oriëntatiegesprek in

Terug naar overzicht

Misschien ook interessant

Klanten geven ons gemiddeld

( 5 / 5 )

" Heel fijn kantoor. We werden meteen geholpen en konden met al onze vragen terecht. Niets was teveel! We kregen meteen een terugkoppeling, hierdoor wisten welke documenten nog aangeleverd moesten worden. Communicatie was vriendelijk en snel. Dankjewel voor de fijne service! "

Rachelle

Bekijk alle ervaringen

Wij vergelijken alle geldverstrekkers

Volledig onafhankelijk en transparant. Onze adviseurs houden de rentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek tegen de beste voorwaarden?

Vrijblijvend contact aanvragen
Obvion
Hypotrust


Vrijblijvend contact

Bij onafhankelijke hypotheekadviseur HypothekenUnie vind je een schat aan ervaring, kennis en deskundigheid. Wij bemiddelen tussen jou en de vele geldverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor ben je verzekerd van onafhankelijk advies.

Vrijblijvend contact aanvragen

Laagste rentepercentages

Onze hypotheekadviseurs houden de hypotheekrentes dagelijks scherp in de gaten. Ook een hypotheek met de laagste rente? Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Laagste rente
3.59%
Alles over de laagste rentes

Direct persoonlijk contact

Wij zijn vandaag open van 8:30 - 17:30
Bekijk alle openingstijden

Contact
HypothekenUnie is als financieel dienstverlener ingeschreven bij het AFM register onder vermelding van HypothekenUnie B.V. KVK 67031145 met AFM vergunningnummer 12044671.